خلاص هم چو نسیم صبحگاهی....
20 سال بعد
خلاص
1991 تا ۱۹۹۳
در چند سال اول دهه ۱۹۹۰s، تغییر قابل توجهی در ابزار مورد استفاده برای ذخیره سازی بازی ها از کارتریج به لوح های فشرده به وجود آمد. این بدین معنا بود بود که افزایش ظرفیت برای بازی ویدیو وجود داشت که همچنین باعث انتقال کارت های گرافیکی ۲D به ۳D شد. اولین کنسول بشورت لوح فیلیپس با سی دی آی the CD-i عنوان در سال ۱۹۹۱ ارائه شد . متاسفانه،این کنسول معمولا به عنوان یک شکست به علت بازی های زیر استاندارد و دسته های بازی ناامید کننده به شناخته شد.
در سال ۱۹۹۲ ،کنسول توربو گرافکس ۱۶ شرکت ان ای سی ۱۶-TurboGrafx NEC به کنسول توربو گرافکس سی دی TurboGrafx-CD در راستای برآورده نمودن خواسته های مبتنی بر کنسول ها با مبنا لوح ارتقا یافت. اما باز هم ، جایگاه خود به خاطر حضور سگا جنسیس /مگا درایو Sega Genesis/MegaDrive از دست داد که همراه با آخرین افزودنی با سی دی سگا Sega CDبود. آتاری آخرین کنسول خود را با ظاهر مبتنی بر لوح با نام آتاری جگوار Atari Jaguar در سال ۱۹۹۳ ارائه داد که در برابر کنسول های دیگر ۱۶ – بیتی مانند سگاجنسیس Sega Genesis و اس ان ای اسSNES به رقابت پرداخت. سپس در نبرد با کنسول های پیشرفته تر نسل بعدی مانند کنسول های سگا ساتورن Sega Saturn و سونی پلی استیشن Sony Playstation دریک سال بعد شکست خورد.
کومودور Commodore ، سازنده کامپیوتر های خانگی مستقر در ایالات متحده ،با کنسول بسیار اختصاصی خود به نام آمیگا سی دی ۳۲ Amiga CD32 در سال ۱۹۹۳به بازار وارد شد. متاسفانه، فقط برای چند ماه کوتاه بود که کومودور در سال اعلام ورشکستگی کرد، بنابراین علیرغم پتانسیل بالقوه قبل از موعد فروش کنسول بازی ویدیویی آن به پایان رسید.
Philips CD-i (1991)
NEC TurboDuo (1992)
Panasonic 3DO Interactive Multiplayer (1993)
Atari Jaguar (1993)
Commodore Amiga CD32 (1993)
در سال ۱۹۹۴، سونی نهایت با پلی استیشن Playstation وارد عرصه شد. سگا نیز در همان زمان، با موفقیت بسیار زیاد خود با سیستم جنسیس/مگادرایو MegaDrive/Genesis ، در ادامه دنبال یک سری تغییرات با ارائه جنسیس۲ Genesis 2 در سال ۱۹۹۴ و جنسیس۳ Genesis 3 در سال ۱۹۹۷ رو به گسترش گذاشت. همچنین به طور کامل با کنسول جدیدش به نام ساتورن Saturn در مقابل کنسول های رقیب بقیه مبتنی برلوح پای پیش نهاد. از سوی دیگر نینتندو Nintendo ، گرفتار سیستم مبتنی بر کارتریج در کنسول جدیدش به نام جدید نینتندو۶۴ Nintendo 64 شد.
اس ان کی نئو جئو SNK Neo Geo در سلا ۱۹۹۴ به کنسول های مبنی بر لوح تغییر یافت . همچنین پس از عبرت گرفتن از قرار دادن برچسب گران قیمت برای کنسول ها و بازی های خود که منجر به افت سریع فروش محصول قبلی خود یعنی ای ای اس AES شد، کنسول های لوحی جدید نئو جئو با قیمت ۳۰۰ دلار و بازی هایش با قیمت ۵۰ دلار ارائه داد. شرکت ان ای سی NEC اینک به نمایش محصول جدید خود یعنی پی سی –اف ایکس پرداخت که بیشتر شبیه به پردازنده دسکتاپ بود تا کنسول. تکنولوژی استفاده شده در آنها در مقایسه با ساتورن سگا و پلی استیشن سونی منسوخ شده حساب می آمد، از این رو این کنسول از بازار خارج شد و NEC دیگر تولیدش نکرد.
در طول این زمان، بسیاری دیگر از کنسول ها ساخته شدند که اکثر ما چیزی از آن نمی دانیم. بادانی Bandai، کاسیو Casio و حتی اپل Apple با کنسول خودوارد عرصه شدند. کنسول پسر مجازی The Virtual Boy توسط شرکت نینتندو، در سال ۱۹۹۵ عرضه شد، در بردارنده : سربند هایی با صفحه نمایش گرافیکی ۳Dبود
Sega Genesis 2 (1994)
Sega Saturn (1994)
Playstation (1994)
SNK Neo Geo CD (1994)
NEC PC-FX (1994)
Bandai Playdia (1994)
Apple Bandai Pippin (1995)
Casio Loopy (1995)
Nintendo’s Virtual Boy (1995)
Nintendo 64 (1996)
Sega Genesis 3 (1997)
سال های ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۴
سگا ساتورن موفقیت بزرگ نبود ، بنابراین سگا به فکر ساختن کنسول جدید نسل بعدی خود با نام سگا دریمکست Sega Dreamcast در سال ۱۹۹۸ افتاد. از لحاظ پشتیبانی از طریق اینترنت بوسیله مودم ساحته شده توسط خودش قابلیت بازی های آنلاین را فراهم ساخت که در عرصه بازیها در سال ۱۹۹۸ پیشگام شد. دو سال بعد ، شرکت سونی پلی استیشن بعدی پیشرفته ترخود به نام پلی استیشن ۲ ارائه کرد. در سال ۲۰۰۱،شرکت نینتندو سیستم های مبتنی بر نینتندو ۶۴ را با سیستم مبتنی بر دی وی دی رام گیمکیوب DVD-ROM GameCube جایگزین ساخت. در همان سال ،شاهد آن بودیم که شزکت مایکروسافت Microsoft وارد عرصه صنعت کنسول های بازی ویدیویی در سال ۲۰۰۱ با سیستم ایکس باکس Xbox شد که به خوبی مورد پذیرش قرار گرفت، که شامل سرویس های بازی آنلاین با عنوان ایکس باکس زنده the Xbox Liveبود .
حالا که این صنعت بعد از سه دهه تجربه اندوزی با انواع کنسول ها تثبیت شده است٬ به ندرت شاهد هرگونه تلاش تازه ورود شرکت های در آن می باشیم. البته بصورت جالب توجهی، یک کنسول ژاویکس پورت XaviXPORT در سال نسبتا بی حضور پیدا کرد که این. کنسول از سیستم کارتریج ودسته هایی شبیه به تجهیزات ورزشی استفاده می کند که با بازی بر روی صفحه نمایش مرتبط است.. این اساسا برای تمرینات بدنی و حفظ تناسب اندام استفاده شد نوعی از کنسول ها که حضور نینتندو وی Nintendo Wii را به یاد ما می آورد.
Sega Dreamcast (1998)
Playstation 2 (2000)
Nintendo Gamecube (2001)
Xbox (2001)
XaviXPORT (2004)
سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۱۱(تا به امروز)
در نهایت، نسل فعلی کنسول بازی ویدیویی تنها به سه رقبای عمده تعلق دارد : ایکس باکس ۳۶۰، سونی پلی استیشن ۳ و نینتندو وی . Nintendo Wii با کارت های گرافیکی ۱۰۸۰p HD برای هر دو ایکس باکس ۳۶۰ و پلی استیشن ۳ و همچنین کنترل از راه دور نوآورانه برای حسگر حرکات سه بعدی ۳Dکنسول نینتندو وی ، به نظر می رسد که بازی های ویدئویی در واقع به راه طولانی را پیموده اند. علاوه بر این، هر سه کنسول با اضافه کردن افزودنی هایی مانند موشن پلاس MotionPlus برای نینتندو وی درسال۲۰۰۹، کینکت Kinect برای ایکس باکس ۳۶۰ در سال ۲۰۱۰ و موو Move برای پلی استیشن در سال ۲۰۱۰ ارتقا و توسعه یافتند . این سه افزودنیها شامل قابلیت های حسگر حرکات فیزیکی با دقت بالا و افزایش تجربه بازی های تعاملی برای بازیکنان خواهد بود.
بسیاری از شرکت ها در حال حاضر ار عرصه خارج شده اند نظیر آتاری، کولکو، NEC، سگا و غیره . اما در حال حاضر هنوز دو شرکت پرماجرا وجود دارند که جرات رقابت با سه aشرکت بزرگ دارند. شرکت ماتل Mattel پس از سه دهه ناپدید شدن از صنعت با کنسول Hyperscan بازگشته است. که تنها توانست به بازارکودکان پسران از سن پنج تا نه ساله راه پیدا کند ،که این امر حتی بعد از یکسال ماندن در قفسه های مغازه ها قبل از از گردونه خارج کردن آنها در سال ۲۰۰۷ بود . مجله جهانی رایانه The PC World Magazine در رتبه بندی خود آن را در رتبه ۷ بدترین سیستم بازی تمام دوران قرار داد .
از سوی دیگر، کنسول اوو هوشمند (۲۰۰۸) EVO Smart Console به نظر می رسد که با گرافیک HD، دسترسی به اینترنت، ۱۲۰GB هارد درایو و ۲GB رم بیشتر امیدوار کننده. باشد. همچنین کنسول مدیا پی سی Media PC به عنوان اولین کنسول از شرکت با بازی هایی با منبع باز Source game console . ارائه شد. با این حال به دلایلی عجیبی وب سایت رسمی کنسول دیگر در دسترس نیست وحتی در وب سایت انویژیون Envisions ‘ نشان داده نمی شود.
Xbox360 (2005)
Playstation 3 (2006)
Wii (2006)
Mattel’s Hyperscan (2006)
Envizions EVO Smart Console (2008)
Wii MotionPlus (2009)
Kinect for Xbox 360 (2010)
PlayStation Move (2010)